Pieczony budyń
Budyń – totalna klasyka i deser dzieciństwa wielu z nas. Ale czy da się go zrobić inaczej, z dozą kreatywności? Jak najbardziej! Wypróbuj przepis na pieczony budyń, a odkryjesz zupełnie nowy wymiar tego tradycyjnego deseru. Podany na ciepło, z kwaskowatymi owocami jagodowymi smakuje niczym z luksusowej restauracji. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
szklanki mleka
500 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
12
|
łyżeczek erytrolu
60 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
1
|
łyżka skrobi ziemniaczanej
10 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
150 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, tryb góra dół.
Mleko zagotowujemy.
W misce miksujemy jajko, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną, ekstrakt waniliowy i erytrol.
Powoli dodajemy mleko, cały czas miksując.
Mieszankę budyniową wlewamy do kokilek. Pieczemy przez 25 minut.
Zjadamy na ciepło lub na zimno (na zimno gęstnieje).
Podajemy z owocami.