Pieczony budyń

Pieczony budyń

Budyń – totalna klasyka i deser dzieciństwa wielu z nas. Ale czy da się go zrobić inaczej, z dozą kreatywności? Jak najbardziej! Wypróbuj przepis na pieczony budyń, a odkryjesz zupełnie nowy wymiar tego tradycyjnego deseru. Podany na ciepło, z kwaskowatymi owocami jagodowymi smakuje niczym z luksusowej restauracji. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,14/5
(z 51 ocen)
Pieczony budyń
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

462 kcal Kalorie
27 g Białko
14 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
309 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
2
szklanki mleka
500 g
1
sztuka jajka
56 g
12
łyżeczek erytrolu
60 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
1
łyżka skrobi ziemniaczanej
10 g
1
łyżka mąki pszennej
12 g
150 g
 malin

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

462 kcal Kalorie
27 g Białko
14 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
309 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, tryb góra dół.

2

Mleko zagotowujemy.

3

W misce miksujemy jajko, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną, ekstrakt waniliowy i erytrol.

4

Powoli dodajemy mleko, cały czas miksując.

5

Mieszankę budyniową wlewamy do kokilek. Pieczemy przez 25 minut.

6

Zjadamy na ciepło lub na zimno (na zimno gęstnieje).

7

Podajemy z owocami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.