Pieczony brie z orzechami i winogronami
Posiłek w stylu francuskim? Przepis na pieczony brie z orzechami i winogronami poleca się na śniadanie! Wyrazisty ser pleśniowy tworzy tu prawdziwie bajeczne połączenie z soczystymi winogronami i słodkim miodem, w myśl zasady, że przeciwieństwa lubią się przyciągać. Całość dopełniają jeszcze aromatyczne zioła, orzechy i pieczywo, tworząc połączenie niczym z najlepszej paryskiej restauracji. Koniecznie wypróbuj – bon appétit!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
plastrów sera brie
180 g
|
20 g
|
mieszanki orzechów
|
100 g
|
winogron
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Orzechy siekamy na drobniejsze kawałki, większe winogrona przekrajamy na połówki mniejsze możemy pozostawić w całości.
Oliwę i miód dokładnie mieszamy.
Ser umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wedle uznania możemy posypać ser rozmarynem i tymiankiem.
Na serze układamy orzechy i całość polewamy mieszanką miodu i oliwy. Wokół sera układamy winogrona.
Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 10-15 minut.
Gotowe danie podajemy z pieczywem. Kromki chleba możemy podpiec w opiekaczu lub podsmażyć do zarumienienia na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.