Pieczone udziki z kurczaka
Pieczone udziki z kurczaka to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych dań obiadowych. Szukasz pomysłu jak przygotować je tak, aby smakowały wszystkim członkom rodziny, niezależnie od wieku? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
udek z kurczaka (bez kości)
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka papryki zielonej
170 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej suszonej
3 g
|
2
|
łyżeczki czosnku granulowanego
2 g
|
1
|
łyżeczka tymianku suszonego
3 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu suszonego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Mięso z kurczaka posypujemy i nacieramy przyprawami: papryką słodką, czosnkiem granulowanym, rozmarynem, solą i pieprzem.
Warzywa kroimy w większą kostkę i pokrojone układamy w naczyniu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy je oliwą z oliwek i przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Na warzywach układamy mięso z kurczaka i pieczemy w piekarniku 40-45 minut.
Smacznego!