
Pieczone udka kurczaka, młoda kapusta i ziemniaki
Soczyste mięso z kurczaka, orzeźwiająca młoda kapusta, aromatyczne przyprawy i delikatne ziemniaki. Brzmi dobrze? Pieczone udka kurczaka, młoda kapusta i ziemniaki z pewnością Ci posmakują! To idealny przepis dla całej rodziny, takie danie pokochają bowiem zarówno dzieci, jak i dorośli. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
320 g
|
udek z kurczaka bez skóry
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
500 g
|
kapusty białej młodej
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka posiekanego koperku
4 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni góra dół lub 180 stopni z termoobiegiem.
W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy połowę oliwy i przyprawy (sól, pieprz, paprykę słodką i czosnek granulowany).
Udka dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą.
Zamarynowane udka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut, do momentu, aż skórka będzie złocista i chrupiąca.
Młode ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą minimum ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków. Gotujemy je w osolonej wodzie pod przykryciem na średniej mocy palnika przez około 20 minut, do miękkości.
Młodą kapustę szatkujemy na mniejsze kawałki, a cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy przez 3 minuty na średniej mocy palnika, aż się zeszkli.
Dodajemy poszatkowaną kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Wlewamy niewielką ilość wody. Gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika przez 15-20 minut, aż kapusta zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek.
Upieczone udka podajemy z kapustą i ugotowanymi ziemniakami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.