Pieczone pulpeciki drobiowe z mizerią

Pieczone pulpeciki drobiowe z mizerią

Pieczone pulpeciki drobiowe z mizerią to idealny pomysł na obiad, który jest nie tylko pożywny, ale też niezwykle delikatny. Ich sekret? Poza mielonym mięsem drobiowym w pulpecikach znajdziesz także kaszę jaglaną oraz warzywa – marchewkę i szpinak. Dzięki temu obiad zyskuje moc składników odżywczych – m.in. żelaza, beta-karotenu czy witaminy C. Takie pulpeciki podane z ziemniakami i klasyczną mizerią świetnie sycą i smakują – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie wypróbuj!

40 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 21 ocen)
Pieczone pulpeciki drobiowe z mizerią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

442 kcal Kalorie
29 g Białko
14 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
308 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa mielonego z indyka
1
sztuka jaja kurzego
56 g
30 g
 kaszy jaglanej
1
sztuka marchewki
80 g
25 g
 szpinaku
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
4
sztuki ziemniaków
280 g
3
łyżeczki masła
15 g
1
sztuka ogórka
150 g
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

442 kcal Kalorie
29 g Białko
14 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
308 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 40 min.
1

Marchew myjemy, obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości. Ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę.

2

Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

3

Ziemniaki gotujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło i tłuczemy.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

5

W misce mieszamy: mięso, jajko, kaszę, marchew, posiekany szpinak, posiekaną natkę pietruszki oraz sól. Wyrabiamy mięso i formujemy pulpeciki. Uformowane pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpeciki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25-30 minut.

6

Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w talarki, mieszamy razem z jogurtem i przyprawami.

7

Upieczone pulpeciki podajemy z ziemniakami i mizerią.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.