Pieczone pulpeciki drobiowe z mizerią
Pieczone pulpeciki drobiowe z mizerią to idealny pomysł na obiad, który jest nie tylko pożywny, ale też niezwykle delikatny. Ich sekret? Poza mielonym mięsem drobiowym w pulpecikach znajdziesz także kaszę jaglaną oraz warzywa – marchewkę i szpinak. Dzięki temu obiad zyskuje moc składników odżywczych – m.in. żelaza, beta-karotenu czy witaminy C. Takie pulpeciki podane z ziemniakami i klasyczną mizerią świetnie sycą i smakują – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
30 g
|
kaszy jaglanej
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
25 g
|
szpinaku
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew myjemy, obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości. Ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę.
Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Ziemniaki gotujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło i tłuczemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
W misce mieszamy: mięso, jajko, kaszę, marchew, posiekany szpinak, posiekaną natkę pietruszki oraz sól. Wyrabiamy mięso i formujemy pulpeciki. Uformowane pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpeciki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25-30 minut.
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w talarki, mieszamy razem z jogurtem i przyprawami.
Upieczone pulpeciki podajemy z ziemniakami i mizerią.