Pieczone pulpeciki drobiowe w kremowym sosie i makaronem orzo
Delikatny obiad, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli? Postaw na pieczone pulpeciki drobiowe w kremowym sosie i z makaronem orzo! Ich sekret tkwi w dodatkach – zwłaszcza w tartym serze parmezan, który nadaje pulpecikom niepowtarzalnego, wyrazistego smaku. Całość idealnie spaja śmietanowo-szpinakowy sos, który odpowiada za dawkę lekkości i orzeźwienia – dzięki temu obiad znika z talerza w okamgnieniu i bez marudzenia. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Pulpeciki: |
|
400 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
5
|
łyżek bułki tartej
50 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
3
|
łyżki parmezanu
30 g
|
4
|
łyżeczki oliwy
20 g
|
4
|
łyżeczki pietruszki
20 g
|
Sos: |
|
2
|
szklanki bulionu
500 g
|
200 g
|
makaronu orzo
|
4
|
łyżki śmietanki 12%
72 g
|
100 g
|
szpinaku
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Wszystkie składniki na pulpeciki mieszamy na gładką masę, doprawiamy solą. Formujemy małe pulpeciki (wyjdzie ok. 20-25 sztuk).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pulpeciki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut.
W większym garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy makaron, gotujemy, aż zmięknie. W razie potrzeby dodajemy gorąca wodę.
Do makaronu dodajemy liście szpinaku, zagotowujemy. Dodajemy śmietankę, w razie potrzeby doprawiamy solą.
Do sosu z makaronem wkładamy gotowe pulpeciki.