Pieczone pączki z masłem orzechowym i gorzką czekoladą
Pączki na diecie? To nie sen, a rzeczywistość przepisów Respo! Nasze pieczone pączki z masłem orzechowym i gorzką czekoladą zachwycą Cię od pierwszego kęsa i udowodnią, że słodkości wcale nie muszą być „niezdrowe”. Jak to możliwe? Proponujemy proste rozwiązania: zamianę cukru w cieście na ksylitol. I upieczenie pączków w piekarniku zamiast smażenia ich na głębokim tłuszczu. Tylko tyle, by cieszyć się pysznym deserem (nie tylko od święta).
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki pszennej
300 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
6
|
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,6
|
szklanki mleka 1,5%
150 g
|
10 g
|
świeżych drożdży
|
5
|
łyżeczek masła orzechowego
50 g
|
0,7
|
sztuki gorzkiej czekolady
70 g
|
8
|
szczypt soli
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko delikatnie podgrzej lub skorzystaj z takiego w temperaturze pokojowej. Rozpuść w mleku drożdże oraz ksylitol, odstaw na 6-7 minut.
W misce połącz ze sobą mąkę, sól, dolej mleko z drożdżami, oraz jajko. Całość wyrabiaj za pomocą miksera lub ręcznie przez 5 minut. Następnie dodaj olej i wyrabiaj jeszcze 2 minuty.
Odstaw ciasto na ok. 45 minut, następnie podziel na 8 części i uformuj kulki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni tryb góra dół.
Ułóż kulki na papierze od pieczenia na blaszce odstaw na 30 minut.
Piecz pączki 16-18 minut lub aż się ładnie zarumienią.
Wystudzone pączki nadziewaj masłem orzechowym za pomocą strzykawki, worka cukierniczego lub szprycy.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i gdy będzie płynna oblej nią pączki.