Pieczone pączki
Lubisz pączki i szukasz zdrowszej wersji? Mam dla ciebie idealny przepis na pieczone pączki, które są odpowiednim rozwiązaniem dla osób będących na diecie i nie tylko. Są przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Smacznego.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5,8
|
łyżki mąki kokosowej
70 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
0,5
|
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
0,6
|
szklanki mleka roślinnego
150 g
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
0,6
|
sztuki gorzkiej czekolady
60 g
|
30 g
|
posiekanych orzechów
|
1
|
łyżka wiórków kokosowych
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, tryb góra-dół.
W dużej misce mieszamy mąkę, erytrol, proszek do pieczenia, sodę i odrobinę soli.
Dodajemy jajka, rozpuszczone masło (30 g) i mleko roślinne (mleko dodajemy stopniowo, mieszając, żeby ciasto nie było rzadkie). Mieszamy, aż dobrze się połączą i ciasto będzie gładkie.
Blaszkę na donuty smarujemy olejem za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka.
Pieczemy około 15 minut, aż pączki się zarumienią
Następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę. Pączki moczymy w rozpuszczonej czekoladzie i posypujemy wiórkami kokosowymi (różową posypkę otrzymamy przez połączenie soku z buraka z wiórkami kokosowymi). Smacznego!