Pieczone jabłka pod owsianą kruszonką

Szarlotka, tarta, strucla…jabłkowe desery to prawdziwa klasyka, uwielbiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. My do tej listy słodkości dodalibyśmy jeszcze jedno danie — pieczone jabłka pod owsianą kruszonką. Ten aromatyczny deser to kwintesencja jesieni zamknięta w pysznym (i zdrowym!) opakowaniu. Obiecujemy, że zniknie z talerza w błyskawicznym tempie!

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczone jabłka pod owsianą kruszonką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

168 kcal Kalorie
3 g Białko
2 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
4 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
6
sztuk jabłek
900 g
2
łyżki ksylitolu
30 g
2
łyżeczki cynamonu
8 g
10
łyżek płatków owsianych
100 g
1
łyżeczka miodu
12 g
0,2
szklanki wody
45 g
1
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

168 kcal Kalorie
3 g Białko
2 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
4 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy w naczyniu do zapiekania.

2

Posypujemy je łyżką ksylitolu i łyżeczką cynamonu.

3

W osobnej misce łączymy pozostały ksylitol, cynamon, płatki owsiane i mąkę. Dodajemy miód i wodę. Zagniatamy na kruszonkę.

4

Kruszonkę nakładamy na jabłka. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach (tryb góra – gół). Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?