Pieczone bakłażany z fetą i granatem
Co jedli greccy bogowie? To czysto teoretyczne rozważania, my mamy jednak pewną propozycję. A są nią pieczone bakłażany z fetą i granatem. Soczysty miąższ bakłażana łączy się tu z kruchą, wyrazistą fetą tworząc prawdziwie niebiańskie połączenie. To jednak nie koniec, bo smaku dopełnia jeszcze orzeźwiający granat – symbol mitologicznych władców podziemnego świata – Hadesa i Persefony. Skosztuj, a już pierwszy kęs przeniesie Cię do innego wymiaru. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
2
|
łyżki pestek granatu
30 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Bakłażana przekrajmy na połówki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Jeśli chcemy szybciej upiec bakłażana, kroimy go na talarki o grubości 1,5 cm.
Bakłażana polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Całość pieczemy przez ok. 30 minut. W przypadku bakłażana pokrojonego na talarki pieczemy przez ok. 12-15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy warzywo pokruszonym serem i pestkami granatu. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.
Gotowe danie podajemy z pieczywem.