Pieczone bakłażany z fetą i granatem

Pieczone bakłażany z fetą i granatem

Co jedli greccy bogowie? To czysto teoretyczne rozważania, my mamy jednak pewną propozycję. A są nią pieczone bakłażany z fetą i granatem. Soczysty miąższ bakłażana łączy się tu z kruchą, wyrazistą fetą tworząc prawdziwie niebiańskie połączenie. To jednak nie koniec, bo smaku dopełnia jeszcze orzeźwiający granat – symbol mitologicznych władców podziemnego świata – Hadesa i Persefony. Skosztuj, a już pierwszy kęs przeniesie Cię do innego wymiaru. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Pieczone bakłażany z fetą i granatem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

523 kcal Kalorie
24 g Białko
28 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
1477 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
1
sztuka bakłażana
200 g
2
ząbki czosnku
12 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
0,4
łyżeczki kuminu
2 g
1
łodyga tymianku
4 g
0,5
sztuki sera typu feta
100 g
2
łyżki pestek granatu
30 g
0,5
garści kolendry świeżej
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki paprykę słodką
1,5 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
60 g
 kaszy kuskus

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

523 kcal Kalorie
24 g Białko
28 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
1477 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra dół.

3

Bakłażana myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie równe połówki. Ostrym nożem nacinamy miąższ każdej połówki w kratkę (na głębokość ok. 1 cm). Uważamy, aby nie przeciąć skórki na wylot. Dzięki temu bakłażan upiecze się równomiernie i szybciej zmięknie. Jeśli chcemy szybciej upiec bakłażana, kroimy go na talarki o grubości 1,5 cm.

4

W małej miseczce mieszamy: oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę, oregano, kumin i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wcieramy w nacięcia. Na wierzchu układamy gałązki tymianku.

5

Bakłażana pieczemy przez 40-50 minut, do momentu, gdy będzie całkowicie miękki i lekko brązowy.

6

Gotowego bakłażana podajemy na kaszy. Posypujemy nasionami granatu, posiekaną kolendrą i pokruszonym serem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera