Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pieczone bakłażany z fetą i granatem

Pieczone bakłażany z fetą i granatem

Co jedli greccy bogowie? To czysto teoretyczne rozważania, my mamy jednak pewną propozycję. A są nią pieczone bakłażany z fetą i granatem. Soczysty miąższ bakłażana łączy się tu z kruchą, wyrazistą fetą tworząc prawdziwie niebiańskie połączenie. To jednak nie koniec, bo smaku dopełnia jeszcze orzeźwiający granat – symbol mitologicznych władców podziemnego świata – Hadesa i Persefony. Skosztuj, a już pierwszy kęs przeniesie Cię do innego wymiaru. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Pieczone bakłażany z fetą i granatem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

523 kcal Kalorie
24 g Białko
28 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
1477 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
1
sztuka bakłażana
200 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
sztuki sera typu feta
100 g
2
łyżki pestek granatu
30 g
0,5
garści kolendry świeżej
2 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

523 kcal Kalorie
24 g Białko
28 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
1477 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Bakłażana przekrajmy na połówki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Jeśli chcemy szybciej upiec bakłażana, kroimy go na talarki o grubości 1,5 cm.

3

Bakłażana polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Całość pieczemy przez ok. 30 minut. W przypadku bakłażana pokrojonego na talarki pieczemy przez ok. 12-15 minut.

4

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy warzywo pokruszonym serem i pestkami granatu. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.

5

Gotowe danie podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.