Pieczone bakłażany z fetą i granatem
Co jedli greccy bogowie? To czysto teoretyczne rozważania, my mamy jednak pewną propozycję. A są nią pieczone bakłażany z fetą i granatem. Soczysty miąższ bakłażana łączy się tu z kruchą, wyrazistą fetą tworząc prawdziwie niebiańskie połączenie. To jednak nie koniec, bo smaku dopełnia jeszcze orzeźwiający granat – symbol mitologicznych władców podziemnego świata – Hadesa i Persefony. Skosztuj, a już pierwszy kęs przeniesie Cię do innego wymiaru. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
|
0,4
|
łyżeczki kuminu
2 g
|
|
1
|
łodyga tymianku
4 g
|
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
|
2
|
łyżki pestek granatu
30 g
|
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
0,5
|
łyżeczki paprykę słodką
1,5 g
|
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
|
60 g
|
kaszy kuskus
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra dół.
Bakłażana myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie równe połówki. Ostrym nożem nacinamy miąższ każdej połówki w kratkę (na głębokość ok. 1 cm). Uważamy, aby nie przeciąć skórki na wylot. Dzięki temu bakłażan upiecze się równomiernie i szybciej zmięknie. Jeśli chcemy szybciej upiec bakłażana, kroimy go na talarki o grubości 1,5 cm.
W małej miseczce mieszamy: oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę, oregano, kumin i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wcieramy w nacięcia. Na wierzchu układamy gałązki tymianku.
Bakłażana pieczemy przez 40-50 minut, do momentu, gdy będzie całkowicie miękki i lekko brązowy.
Gotowego bakłażana podajemy na kaszy. Posypujemy nasionami granatu, posiekaną kolendrą i pokruszonym serem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.