Pieczona pierś z kurczaka z kaszą i warzywami
Obiad z kaszą to świetny pomysł – zwłaszcza że kasze to niedoceniane, ale niezwykle bogate źródło witamin i składników mineralnych. Z czym je podawać? Pieczona pierś z kurczaka z kaszą i warzywami poleca się na obiad! Znajdziesz tu moc warzyw, delikatne mięso z kurczaka i klucz programu: wytwarzaną z prosa kaszę jaglaną. Taka kasza będzie fantastycznym dodatkiem do diety – i świetnym źródłem żelaza, magnezu, cynku, miedzi czy witamin z grupy B. A smak? Dbają o niego oliwa i aromatyczne zioła prowansalskie. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jaglanej
|
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sos z cytryny i przyprawy.
Marchew i cukinię myjemy, kroimy w talarki o szerokości maks. 0,5 cm. Paprykę kroimy w paski. Warzywa przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z połową marynaty.
Mięso kroimy na kawałki i obtaczamy w pozostałej marynacie.
Przygotowane warzywa i mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez ok. 20 – 25 minut. Jeśli warzywa zaczną się przypalać, można je przykryć arkuszem papieru do pieczenia, by zapobiec spaleniu.
Gotowe mięso i warzywa podajemy z kaszą.