
Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy
Potrzebujesz sprawdzonego przepisu na smaczny obiad? Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na bardzo apetyczny i sycący posiłek. Połączenie aromatycznego kurczaka z pożywną kaszą i orzeźwiającą surówką zachwyci niejednego smakosza. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
sztuki marchwi
90 g
|
1
|
sztuka pomarańczy
240 g
|
360 g
|
fasolki szparagowej
|
100 g
|
kaszy bulgur
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżki soku z cytryny
3 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy mięso i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 18-20 minut.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
W rondelku rozgrzewamy oliwą (połowa) (połowa), lekko podsmażamy marchew, dolewamy wodę – tylko tyle, aby marchewka była zanurzona i dusimy, aż marchew będzie miękka (łatwo da się rozgnieść widelcem). Jeśli po ugotowaniu pozostało dużo wody (więcej niż 1–2 łyżki), odlewamy jej nadmiar, zostawiając tylko tyle, by łatwiej było blendować. Można ją odlać do szklanki i dodać później, jeśli puree okaże się zbyt gęste.
Marchew miksujemy na gładką masę dolewając sok z sok z pomarańczy tak, aby puree nabrało konsystencji musu w razie potrzeby doprawiamy soku z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą.
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy ogonki i gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli przez 4-5 minut.
Kaszę bulgur podajemy na purre z marchewki z fasolką szparagową i pieczonym kurczakiem.
Smacznego!