Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy
Potrzebujesz sprawdzonego przepisu na smaczny obiad? Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na bardzo apetyczny i sycący posiłek. Połączenie aromatycznego kurczaka z pożywną kaszą i orzeźwiającą surówką zachwyci niejednego smakosza. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
sztuki marchwi
90 g
|
1
|
sztuka pomarańczy
240 g
|
360 g
|
fasolki szparagowej
|
100 g
|
kaszy bulgur
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżki soku z cytryny
3 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy mięso i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 18-20 minut.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, lekko podsmażamy marchew, dolewamy wodę i dusimy, aż marchew zmięknie.
Marchewkę miksujemy na gładką masę dolewając sok z pomarańczy tak, aby puree nabrało konsystencji musu w razie potrzeby doprawiamy sokiem z cytryny.
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy ogonki i gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli przez 4-5 minut.
Kaszę bulgur podajemy na purre z marchewki z fasolką szparagową i pieczonym kurczakiem.
Smacznego!