Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy

Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy

Potrzebujesz sprawdzonego przepisu na smaczny obiad? Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na bardzo apetyczny i sycący posiłek. Połączenie aromatycznego kurczaka z pożywną kaszą i orzeźwiającą surówką zachwyci niejednego smakosza. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,90/5
(z 21 ocen)
Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

441 kcal Kalorie
34 g Białko
5 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
165 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
sztuki marchwi
90 g
1
sztuka pomarańczy
240 g
360 g
 fasolki szparagowej
100 g
 kaszy bulgur
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
łyżki soku z cytryny
3 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

441 kcal Kalorie
34 g Białko
5 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
165 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i skrapiamy oliwą z oliwek.

4

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy mięso i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 18-20 minut.

5

Marchew obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

6

W rondelku rozgrzewamy oliwą (połowa) (połowa), lekko podsmażamy marchew, dolewamy wodę – tylko tyle, aby marchewka była zanurzona i dusimy, aż marchew będzie miękka (łatwo da się rozgnieść widelcem). Jeśli po ugotowaniu pozostało dużo wody (więcej niż 1–2 łyżki), odlewamy jej nadmiar, zostawiając tylko tyle, by łatwiej było blendować. Można ją odlać do szklanki i dodać później, jeśli puree okaże się zbyt gęste.

7

Marchew miksujemy na gładką masę dolewając sok z sok z pomarańczy tak, aby puree nabrało konsystencji musu w razie potrzeby doprawiamy soku z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą.

8

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy ogonki i gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli przez 4-5 minut.

9

Kaszę bulgur podajemy na purre z marchewki z fasolką szparagową i pieczonym kurczakiem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera