Pieczona owsianka z truskawkami i migdałami
Szukasz inspiracji na pożywne śniadanie albo przekąskę, którą z łatwością zabierzesz do pracy lub szkoły? Nasz przepis – pieczona owsianka z truskawkami i migdałami – będzie strzałem w dziesiątkę! Zapieczone płatki owsiane, truskawki, jajka, migdały, mleko i miód to bardzo proste, ale też efektywne połączenie smakowe. Pieczona owsianka bogata jest w błonnik pokarmowy, białko, polifenole i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Z pewnością na długo zapewni Ci sytość i zaspokoi Twój apetyt na słodkie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek płatków owsianych
100 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
3
|
łyżeczki miodu
36 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
150 g
|
truskawek
|
30 g
|
płatków migdałowych
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W misce mieszamy suche składniki: płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej misce mieszamy jajko, mleko, miód i ekstrakt waniliowy.
Dodajemy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy.
Truskawki kroimy w plasterki (jeżeli korzystamy z truskawek mrożonych to najpierw je rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku).
Truskawki i migdały dodajemy do masy, mieszamy.
Masę przekładamy do kokilek (napełniamy do 2/3 wysokości). Pieczemy 25-30 minut, aż owsianka będzie miała złocisty kolor.