Pieczona owsianka z marchewką
Pełen beta-karotenu, rozgrzewający i idealny na jesień oraz zimę – taki jest nasz przepis: pieczona owsianka z marchewką. Bogata w przeciwutleniacze marchewka łączy się tu z kremowym bananem, aromatycznym cynamonem, wanilią oraz płatkami owsianymi z mlekiem. Całość pysznie smakuje, syci i dobrze sprawdzi się nawet w diecie lekkostrawnej. Koniecznie wypróbuj – a chłodne dni od razu staną się lepsze. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek płatków owsianych błyskawicznych
50 g
|
0,6
|
szklanki mleka
150 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Banana rozgniatamy za pomocą widelca. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
W misce łączmy banana, mleko, marchewkę oraz ekstrakt waniliowy. Dodajemy płatki oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Dosładzamy erytrolem wedle uznania.
Masę przekładamy do małej kokilki o średnicy do 13 cm.
Owsiankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż owsianka będzie złocista i ścięta na brzegach. Upieczoną owsiankę wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy masło na gorącej owsiance, tak by się całkowicie rozpuściło.
Gotową owsiankę podajemy z jogurtem.