Pieczeń z indyka
Dziś rewelacyjny przepis na pieczeń z indyka, która będzie idealna zarówno na kanapki jak i na obiad, dodatek do sałatek czy nadzienie do domowych tortilli. Pieczeń jest bardzo aromatyczna, krucha i soczysta. Robi się ją bardzo łatwo i z powodzeniem może zastąpić kupne wędliny.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
242
kcal
Kalorie
28
g
Białko
8
g
Tłuszcze
5
g
Węglowodany
187
mg
Sód
1
g
Błonnik
Składniki
500 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
242
kcal
Kalorie
28
g
Białko
8
g
Tłuszcze
5
g
Węglowodany
187
mg
Sód
1
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
2
Cebulę, czosnek i cukinię drobno siekamy.
3
Posiekane warzywa mieszamy razem z mięsem mielonym oraz jajkiem, doprawiamy wedle uznania.
4
Posypujemy sezamem, tymiankiem i natką pietruszki.
5
Pieczemy w keksówce przez około 80-90 minut. Smacznego!