
Penne z kurczakiem, pesto, cukinią i pomidorkami
Lubisz makarony? A co powiesz na penne z kurczakiem, pesto, cukinią i pomidorkami? W naszej wersji tej klasycznej potrawy, główną rolę odgrywa soczysta, delikatna cukinia, której dodatek nadaje makaronowi niepowtarzalnego charakteru. Jest to idealna propozycja dla osób zapracowanych, jej przygotowanie jest bowiem niezwykle szybkie i łatwe, a smak – absolutnie pyszny!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso z kurczaka oczyścić z chrząstek i włókien, doprawić solą, pieprzem, oliwą i czosnkiem.
Cukinię kroimy w pół plastry, pomidorki na połówki.
Przygotowujemy pesto z bazylii, rukoli, czosnku, oliwy, orzechów i sera grana padano.
Wszystkie składniki blendujemy, aż powstanie jednolita gładka masa. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, aby pesto nie było za gęste.
Przyprawioną pierś z kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze ok. 170*C z funkcją termoobieg. Po upieczeniu mięso kroimy na równe kawałki.
Na patelnię dodajemy oliwę i podsmażamy lekko cukinię, czosnek oraz pokrojone pomidorki koktajlowe.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka. Dodajemy pokrojoną pierś kurczaka, warzywa oraz pesto. Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na talerz.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
