![Pełnoziarniste batoniki z żurawiną i masłem orzechowym](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2022/01/19123004/004A7480s.jpg)
Pełnoziarniste batoniki z żurawiną i masłem orzechowym
Bez pieczenia i z zaledwie kilku składników! Pyszne pełnoziarniste batoniki z żurawiną i masłem orzechowym stanowią doskonałą przekąskę między posiłkami lub podczas wycieczki. Żurawina dostarcza sporą dawkę witaminy C, a aksamitnej konsystencji i smakowi orzechowego masła trudno się oprzeć. Przygotuj masę według przepisu, a po wyjęciu jej z lodówki ciesz się zdrową słodkością.
![Pełnoziarniste batoniki z żurawiną i masłem orzechowym](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2022/01/19123011/batonik.png)
Kategorie
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek płatków żytnich
100 g
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
40 g
|
żurawiny
|
0,2
|
szklanki gorącej wody
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miseczki nakładamy płatki, masło orzechowe, miód, żurawinę i wodę.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, tak aby powstała jednolita masa.
Wykładamy foremkę papierem do pieczenia, na papier wykładamy przygotowaną masę. Całość równo ugniatamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, aby zastygły.
Gdy masa na batoniki zastygnie wyciągamy ją z foremki i wycinamy z niej batoniki. Smacznego!