Pęczak z suszonymi pomidorami, fetą, szpinakiem
Szukasz pomysłu na lekki, ale sycący posiłek na upalny dzień? Przepis na pęczak z suszonymi pomidorami, fetą, szpinakiem poleca się na obiad! To proste i szybkie w przygotowaniu danie jest bogate w błonnik pokarmowy, białko, wapń i antyoksydanty. Idealnie sprawdzi się więc jako lunch do szkoły czy pracy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
4
|
sztuki pomidorów suszonych
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
100 g
|
szpinaku
|
0,3
|
sztuki sera typu feta
50 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki ostrej
3 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy kaszę i przyprawy (sól, pieprz, paprykę i oregano). Podsmażamy, cały czas mieszając.
Pomidory kroimy na kawałki. Dodajemy do kaszy razem ze szpinakiem.
Przed podaniem posypujemy kawałkami sera.