Pasta z soczewicy z papryką, pomidorem, cukinią i pieczywem
Pasta z soczewicy z papryką, pomidorem, cukinią i pieczywem to świetne rozwiązanie dla tych, którym znudziły się klasyczne kanapki z szynką i serem. To nie tylko kreatywny sposób na pełnowartościowy posiłek — to też prawdziwa bomba witaminowa! Jakich? Znajdziesz tu m.in. witaminę B1, C, K i foliany. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
soczewicy zielonej
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
99,99 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę, cukinię, cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone warzywa.
Gdy warzywa będą miękkie, wsypujemy soczewicę, podsmażamy chwilę. Zalewamy wodą do poziomu składników i gotujemy do miękkości.
Ugotowaną soczewicę z warzywami przekładamy do naczynia. Doprawiamy papryką wędzoną, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i blendujemy na gładką masę.
Pomidora kroimy.
Pastę podajemy z pieczywem i świeżym pomidorem. Smacznego!