Pasta z soczewicy, marchwi i pietruszki z pieczywem
Po co tracić pieniądze na gotowe pasty kanapkowe o wątpliwym składzie. Zrób własną ze zdrowych i smacznych składników. Pasta z soczewicy, marchwi i pietruszki z pieczywem smakuje wyśmienicie i sprawdzi się jako główny dodatek do kanapki, jak również jako zamiennik masła lub margaryny.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
soczewicy
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
1
|
sztuka grahamki
70 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane warzywa i dusimy do miękkości.
Miękkie warzywa zalewamy wodą (1 cm ponad poziom warzyw), dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa się rozpadną.
Z rozgotowanych warzyw wyciągamy liść laurowy, ziele angielskie i dodajemy ugotowaną wcześniej soczewicę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy.
Gotową pastę podajemy z pieczywem.