Pasta z soczewicy, marchwi i pietruszki z pieczywem

Pasta z soczewicy, marchwi i pietruszki z pieczywem

Po co tracić pieniądze na gotowe pasty kanapkowe o wątpliwym składzie. Zrób własną ze zdrowych i smacznych składników. Pasta z soczewicy, marchwi i pietruszki z pieczywem smakuje wyśmienicie i sprawdzi się jako główny dodatek do kanapki, jak również jako zamiennik masła lub margaryny.

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pasta z soczewicy, marchwi i pietruszki z pieczywem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

357 kcal Kalorie
19 g Białko
4 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
312 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
100 g
 soczewicy
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
0,5
sztuki selera
100 g
0,5
sztuki pora
70 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
1
sztuka grahamki
70 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

357 kcal Kalorie
19 g Białko
4 g Tłuszcze
67 g Węglowodany
312 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Soczewicę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane warzywa i dusimy do miękkości.

3

Miękkie warzywa zalewamy wodą (1 cm ponad poziom warzyw), dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa się rozpadną.

4

Z rozgotowanych warzyw wyciągamy liść laurowy, ziele angielskie i dodajemy ugotowaną wcześniej soczewicę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy.

5

Gotową pastę podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.