Pasta jajeczno twarogowa z suszonymi pomidorami
Oryginalny przepis na śniadanie? Pasta jajeczno twarogowa z suszonymi pomidorami będzie strzałem w dziesiątkę! Ta pyszna pasta jest idealną odmianą od tradycyjnych wędlin i żółtych serów – stanowi też prostą alternatywę dla sklepowych gotowych smarowideł. Jej zalety? Przede wszystkim: wyrazisty smak i łatwość wykonania. A do tego mnóstwo sycącego białka, a także wapnia, żelaza i likopenu o właściwościach przeciwzapalnych oraz przeciwnowotworowych. Koniecznie wypróbuj i przełam śniadaniową rutynę!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajka kurzego
112 g
|
0,5
|
opakowania sera twarogowego półtłustego
125 g
|
2
|
łyżki serka śmietankowego
50 g
|
3
|
sztuki suszonych pomidorów
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez 7-8 minut (czas liczony od zagotowania wody).
Po ugotowaniu jajka przepłukujemy zimną wodą, obieramy i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy twaróg oraz serek i całość rozgniatamy widelcem na pastę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidorki odsączamy z oleju i drobno siekamy, potem przekładamy do pasty i dokładnie mieszamy.
Pieczywo smarujemy pastą i podajemy z kawałkami ogórka. Wierzch kanapki posypujemy natką pietruszki.