Panna cotta z musem owocowym
Klasyczny włoski deser? Może być nim tiramisu, ale jeśli masz ochotę na coś lżejszego i orzeźwiającego to panna cotta z musem owocowym będzie strzałem w dziesiątkę. W głównej roli aromatyczne mleczko kokosowe i kwaskowate maliny. A do tego słodki syrop klonowy i ziarenka wanilii, które nadają deserowi obłędny zapach. Całość to idealna kompozycja słodkiej bazy i kwaśnego musu, które niczym yin i yang świetnie się dopełniają. Koniecznie wypróbuj i zanurz się w smakowej przyjemności – przynajmniej na moment, bo deser szybko znika. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
0,5
|
sztuki laski wanilii
2,5 g
|
1
|
łyżeczka skórki cytryny
3 g
|
1,5
|
łyżki żelatyny
12 g
|
0,4
|
szklanki wody
90 g
|
200 g
|
malin
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do rozpulchnienia, następnie dokładnie mieszamy.
Maliny, erytrol i sok z cytryny umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorące maliny przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i mleko, dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i samą laskę, skórkę z cytryny oraz syrop klonowy. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy masa się zagotuje, wyłączamy palnik i rozprowadzamy żelatynę. Pozostawiamy na 10 minut.
Po tym czasie przelewamy masę przez drobne sitko do przygotowanych foremek. Gdy masa ostygnie, wkładamy desery do lodówki na minimum 1,5 h. Po tym czasie do dużej miski wlewamy wrzątek, zanurzamy delikatnie foremki z deserem, uważając, by woda nie dostała się do środka. Następnie przykrywamy foremkę talerzem i energicznie odwracamy.
Gotowy deser polewamy musem owocowym.