Pad thai z tofu
Lubisz kuchnię tajską? Koniecznie wypróbuj nasz pad thai z tofu! Ten klasyczny przepis to nic innego, jak doskonale znane połączenie makaronu ryżowego, orzechów arachidowych, tofu oraz słodko-kwaśnych i ostrych dodatków. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, że pyszny pad thai możesz z łatwością wykonać samodzielnie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu ryżowego
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
25 g
|
orzechów arachidowych
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Odsączamy tofu, kroimy i przekładamy do woreczka strunowego, do którego dodajemy posiekany imbir, czosnek, chilli i oliwę (połowę). Odstawiamy tofu na co najmniej 30 minut marynowania.
Kroimy marchewkę w słupki.
Prażymy posiekane orzechy.
Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Wyjmujemy tofu, a marynatę przelewamy do miski, dolewamy do niej sos sojowy i miód, wszystko mieszamy do połączenia się składników.
Na rozgrzanej patelni, z pozostałą oliwą smażymy tofu przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając, po czym wyjmujemy i przekładamy do miseczki.
Na tę samą patelnię wkładamy marchewkę i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy makaron, podsmażamy przez 2 minuty i dodajemy marynatę. Mieszamy, dodajemy tofu i posypujemy prażonymi orzechami.