
Pad thai z tofu
Lubisz kuchnię tajską? Koniecznie wypróbuj nasz pad thai z tofu! Ten klasyczny przepis to nic innego, jak doskonale znane połączenie makaronu ryżowego, orzechów arachidowych, tofu oraz słodko-kwaśnych i ostrych dodatków. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, że pyszny pad thai możesz z łatwością wykonać samodzielnie!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
makaronu ryżowego
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
25 g
|
orzechów arachidowych
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka pasty z tamaryndowca
5 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski lub woreczka strunowego. Dodajemy starty imbir, czosnek, chilli, połowę oliwy i sos sojowy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Marchewkę kroimy w cienkie słupki (julienne). Zalewamy wrzątkiem na 2–3 minuty, odcedzamy i odkładamy – będzie idealnie półmiękka.
Orzechy arachidowe siekamy i prażymy na suchej patelni przez 2–3 minuty.
Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy pozostałą łyżeczkę oliwy. Smażymy tofu przez ok. 5–6 minut, aż będzie złociste z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy marchewkę przez 2 minuty. Dodajemy makaron i mieszamy.
Wlewamy przygotowany sos: sos sojowy, pasta tamaryndowa i erytrol, dokładnie mieszamy. Dodajemy tofu, całość podgrzewamy przez 1–2 minuty, aż smaki się połączą.
Podajemy danie gorące, posypane prażonymi orzechami.