Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Pad thai z tofu

Pad thai z tofu

Lubisz kuchnię tajską? Koniecznie wypróbuj nasz pad thai z tofu! Ten klasyczny przepis to nic innego, jak doskonale znane połączenie makaronu ryżowego, orzechów arachidowych, tofu oraz słodko-kwaśnych i ostrych dodatków. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, że pyszny pad thai możesz z łatwością wykonać samodzielnie!

15 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,46/5
(z 37 ocen)
Pad thai z tofu
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

462 kcal Kalorie
21 g Białko
18 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
1176 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 makaronu ryżowego
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
1
plaster imbiru
5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
sztuki marchewki
160 g
25 g
 orzechów arachidowych
1
sztuka papryczki chilli
20 g
3
ząbki czosnku
18 g

Sos:

2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka pasty z tamaryndowca
5 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

462 kcal Kalorie
21 g Białko
18 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
1176 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

2

Odsączamy tofu, kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5 cm) i przekładamy do woreczka strunowego, do którego dodajemy posiekany imbir, czosnek, papryczkę chilli oraz sos sojowy. Odstawiamy tofu na co najmniej 30 minut marynowania.

3

Marchew kroimy w cienkie słupki (julienne). Zalewamy wrzątkiem na 2–3 minuty, odcedzamy i odkładamy – będzie idealnie półmiękka.

4

Orzechy arachidowe siekamy i prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu przez 2–3 minuty.

5

Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy pozostałą oliwę z oliwek (połowa) na średnim ogniu. Smażymy tofu przez ok. 5–6 minut, aż będzie złociste z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.

6

Na tej samej patelni podsmażamy na średnim ogniu marchew przez 2 minuty. Dodajemy makaron i mieszamy.

7

W małej miseczce łączymy sos sojowy, pastę oraz erytrol, następnie wlewamy sos na patelnię i dokładnie mieszamy całość. Dodajemy tofu, całość podgrzewamy przez 1–2 minuty, aż smaki się połączą. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze składnikami użytymi do przygotowania sosu.

8

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na gorąco. Posypujemy orzechami arachidowymi.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera