
Pad thai z tofu
Lubisz kuchnię tajską? Koniecznie wypróbuj nasz pad thai z tofu! Ten klasyczny przepis to nic innego, jak doskonale znane połączenie makaronu ryżowego, orzechów arachidowych, tofu oraz słodko-kwaśnych i ostrych dodatków. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, że pyszny pad thai możesz z łatwością wykonać samodzielnie!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
makaronu ryżowego
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
25 g
|
orzechów arachidowych
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka pasty z tamaryndowca
5 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Odsączamy tofu, kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5 cm) i przekładamy do woreczka strunowego, do którego dodajemy posiekany imbir, czosnek, papryczkę chilli oraz sos sojowy. Odstawiamy tofu na co najmniej 30 minut marynowania.
Marchew kroimy w cienkie słupki (julienne). Zalewamy wrzątkiem na 2–3 minuty, odcedzamy i odkładamy – będzie idealnie półmiękka.
Orzechy arachidowe siekamy i prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu przez 2–3 minuty.
Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy pozostałą oliwę z oliwek (połowa) na średnim ogniu. Smażymy tofu przez ok. 5–6 minut, aż będzie złociste z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy na średnim ogniu marchew przez 2 minuty. Dodajemy makaron i mieszamy.
W małej miseczce łączymy sos sojowy, pastę oraz erytrol, następnie wlewamy sos na patelnię i dokładnie mieszamy całość. Dodajemy tofu, całość podgrzewamy przez 1–2 minuty, aż smaki się połączą. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze składnikami użytymi do przygotowania sosu.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy na gorąco. Posypujemy orzechami arachidowymi.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.