
Owsiane batoniki z czekoladą, orzechami arachidowymi i miodem
Czy wiesz, że idealny “fit-batonik” wcale nie musi pochodzić ze sklepowej półki? Wykonane z poniższego przepisu, owsiane batoniki z czekoladą, orzechami arachidowymi i miodem są na to najlepszym dowodem! Ta pyszna, chrupiąca przekąska, to perfekcyjne połączenie bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe orzechów, wysokobłonnikowych płatków owsianych, pełnowartościowego białka mleka oraz gorzkiej czekolady – spróbuj koniecznie, a pokochasz ich nieoczywisty smak!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
5
|
łyżek płatków owsianych górskich
50 g
|
10 g
|
orzeszków arachidowych
|
1,5
|
łyżeczki masła orzechowego
15 g
|
0,3
|
sztuki gorzkiej czekolady
30 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
10 g
|
płatków migdałowych
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Orzechy oraz czekoladę siekamy na drobne kawałki.
Na suchą patelnię wsypujemy płatki owsiane i prażymy je na średnim ogniu, bez przykrycia, przez około 3–4 minuty, aż lekko się zrumienią i zaczną wydzielać orzechowy zapach. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski przekładamy przestudzone płatki owsiane, dodajemy orzechy arachidowe, płatki migdałów, gorzką czekoladę, masło orzechowe, miód oraz jogurt.
Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie gęsta, lepka masa. Zwilżamy dłonie zimną wodą i formujemy batoniki dowolnego kształtu.
Układamy batoniki na desce lub talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na noc, aby masa dobrze stężała.
Następnego dnia batoniki są gotowe do spożycia.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.