Omleto-kanapka
Omlet vs kanapka…nie możesz się zdecydować co zjeść na śniadanie? Nasza omleto-kanapka rozwiąże Twój problem! Wystarczy, że jajeczną masę połączysz na patelni z…pieczywem, a całość podasz z podsmażoną papryką i szpinakiem, serem oraz świeżymi pomidorkami. Takie śniadanie świetnie Cię nasyci, a dodatkowo dostarczy moc witaminy C, żelaza, witamin z grupy B, wapnia czy likopenu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – pyszne doznania smakowe gwarantowane!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka papryki
170 g
|
100 g
|
szpinaku
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
0,2
|
szklanki mleka
45 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
2
|
plastry sera cheddar
30 g
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
Do podania: |
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę kroimy w kostkę. Szpinak siekamy.
Podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju.
W miseczce rozkłócamy jajka z mlekiem, mąką, solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię (możemy wszystko dodać na patelnię i rozmieszać szpatułką).
Na masę jajeczną nakładamy kromki pieczywa i obracamy, aby były obtoczone w masie. Podsmażamy do ścięcia masy, przy pomocy płaskiej szpatułki obracamy na drugą stronę. Podsmażamy do zarumienia, posypujemy papryką, szpinakiem i startym serem. Przykrywamy patelnię i czekamy, aż ser się rozpuści.
Składamy na pół. Przekładamy na talerz.
Podajemy z pomidorkami.