
Omlet ze skyru jak cynamonka
Aromatyczny, słodki i mega prosty – omlet ze skyru jak cynamonka to pyszny pomysł na ekspresowe śniadanie. Korzenny zapach cynamonu łączy się tu z bazą jajeczno-owsianą ze skyrem, a całość dopełniają miodowa polewa i soczyste truskawki. Gotowy omlet dostarcza polifenoli, witaminy C, żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B. A do tego aż 36 g białka w porcji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
2
|
łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
24 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Do podania: |
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
100 g
|
truskawek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wbijamy jajka, dodajemy skyr, mąkę, proszek do pieczenia, erytrol, sól i cynamon (połowa). Całość dokładnie mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą masę. Ilość erytrolu możemy dopasować według własnych preferencji.
Na patelni rozgrzewamy olej na małym ogniu. Wylewamy masę jajeczną, równomiernie rozprowadzamy i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut, aż wierzch lekko się zetnie.
Przewracamy omlet na drugą stronę za pomocą płaskiej szpatułki i smażymy jeszcze 1–2 minuty, aż nabierze złocistego koloru.
Gotowy omlet przekładamy na talerz, polewamy miodem i posypujemy resztą cynamonu.
Dekorujemy truskawkami i podajemy od razu.