Omlet z serka wiejskiego

Omlet z serka wiejskiego

Bogatobiałkowe, wytrawne, szybkie i… pyszne śniadanie – tak w skrócie można podsumować nasz przepis na omlet z serka wiejskiego! Jego wykonanie również jest banalnie proste – wystarczy połączyć wszystkie składniki – jaja, serek wiejski, mąkę i przyprawy – zblendować, usmażyć i gotowe. Potrawę dodatkowo wzbogacają pomidorki koktajlowe i ser feta oraz pełnoziarnisty chleb, który dostarcza porządnej dawki błonnika pokarmowego. Omlet świetnie sprawdzi się na dobry początek dnia – z takim śniadaniem sytość na długo gwarantowana. Nie czekaj, koniecznie wypróbuj, smacznego!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,85/5
(z 82 ocen)
Omlet z serka wiejskiego
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

406 kcal Kalorie
27 g Białko
20 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
923 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jaja kurzego
112 g
1
opakowanie serka wiejskiego naturalnego
200 g
3
łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
30 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
0,3
sztuki sera typu feta
50 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

406 kcal Kalorie
27 g Białko
20 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
923 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

W kielichu blendera umieszczamy jajka, serek i mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią wedle uznania. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki, natomiast ser w kostkę.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Zmniejszamy moc palnika. Następnie wylewamy masę jajeczną oraz rozkładamy równomiernie pomidorki i ser. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy przez ok. 5-7 minut. Sprawdzamy, czy masa na wierzchu omleta jest już ścięta. Po tym czasie przekręcamy omlet za pomocą płaskiej szpatułki na drugą stronę i podsmażamy przez chwilę do zarumienienia drugiej strony.

4

Gotowy omlet przekładamy na talerz i podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.