Omlet z serka wiejskiego
Bogatobiałkowe, wytrawne, szybkie i… pyszne śniadanie – tak w skrócie można podsumować nasz przepis na omlet z serka wiejskiego! Jego wykonanie również jest banalnie proste – wystarczy połączyć wszystkie składniki – jaja, serek wiejski, mąkę i przyprawy – zblendować, usmażyć i gotowe. Potrawę dodatkowo wzbogacają pomidorki koktajlowe i ser feta oraz pełnoziarnisty chleb, który dostarcza porządnej dawki błonnika pokarmowego. Omlet świetnie sprawdzi się na dobry początek dnia – z takim śniadaniem sytość na długo gwarantowana. Nie czekaj, koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
1
|
opakowanie serka wiejskiego naturalnego
200 g
|
3
|
łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
30 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,3
|
sztuki sera typu feta
50 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W kielichu blendera umieszczamy jajka, serek i mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią wedle uznania. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki, natomiast ser w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Zmniejszamy moc palnika. Następnie wylewamy masę jajeczną oraz rozkładamy równomiernie pomidorki i ser. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy przez ok. 5-7 minut. Sprawdzamy, czy masa na wierzchu omleta jest już ścięta. Po tym czasie przekręcamy omlet za pomocą płaskiej szpatułki na drugą stronę i podsmażamy przez chwilę do zarumienienia drugiej strony.
Gotowy omlet przekładamy na talerz i podajemy z pieczywem.