
Omlet szarlotka

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
3
|
sztuki jaja kurzego
168 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr waniliowego
150 g
|
2,5
|
łyżki mąki pszennej
30 g
|
3
|
łyżki mąki orkiszowej białej
30 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
0,5
|
łyżeczki aromatu waniliowego
2,5 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
Do miski wbijamy jajka, dodajemy skyr waniliowy, cynamon, mąki, erytrol, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aż masa będzie jednolita. Jeśli chcemy, aby omlet był jeszcze bardziej puszysty, ubijamy białka jaj na sztywną pianę. Pozostałe składniki omletu łączymy, dodajemy pianę i delikatnie mieszamy masę za pomocą szpatułki.
Do masy dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy do połączenia składników.
Rozgrzewamy patelnię z olejem na małym ogniu. Wylewamy masę na patelnię, wyrównujemy wierzch. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 8–10 minut, aż spód się zetnie i lekko zrumieni.
Delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę (np. zsuwając go na talerz i odwracając z powrotem na patelnię) i smażymy kolejne 2–3 minuty bez przykrycia, aż będzie złocisty z obu stron.
Gotowy omlet przekładamy na talerz. Opcjonalnie możemy jeszcze posypać pudrem z erytrolu (rozcieramy erytrol na puder).