Niskowęglowodanowe sushi
Czy da się przygotować sushi w wersji low-carb? Jak najbardziej! A dowodem jest nasz przepis na niskowęglowodanowe sushi. Kluczem jest tu eliminacja ryżu i zastąpienie go…plastrami ogórka z serkiem śmietankowym. Do tego typowe dodatki takie jak łosoś, marchewka czy sos sojowy i gotowe. Czeka na Ciebie klasyka kuchni japońskiej z jedynie 14 gramami węglowodanów w porcji. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
100 g
|
świeżego łososia
|
|
1
|
sztuka świeżego ogórka
150 g
|
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
|
2
|
łyżki serka śmietankowego
50 g
|
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Z łososia usuwamy skórę i kroimy w średniej grubości kostkę.
Ogórka dokładnie myjemy i bez obierania, za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na bardzo cienkie, podłużne paski.
Marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki.
Na desce układamy paski ogórka, tak, aby lekko na siebie zachodziły.
Plastry ogórka równomiernie smarujemy serkiem kanapkowym. Na jednym końcu plastrów ogórka rozkładamy marchew i rybę – w poprzek ogórka. Posypujemy szczypiorkiem i zwijamy plastry ogórka ciasno w rulon, zaczynając od strony, gdzie leżą dodatki.
Zwijamy w rulon (zwijamy wzdłuż długości pasków ogórka). Gotowy rulon kroimy w ok. 1,5 cm plastry.
Kawałki sushi zjadamy z sosem sojowym (jeżeli pozostaną nam kawałki ryby lub marchewki to podajemy obok sushi).
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.