Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Niskowęglowodanowe sushi

Niskowęglowodanowe sushi

Czy da się przygotować sushi w wersji low-carb? Jak najbardziej! A dowodem jest nasz przepis na niskowęglowodanowe sushi. Kluczem jest tu eliminacja ryżu i zastąpienie go…plastrami ogórka z serkiem śmietankowym. Do tego typowe dodatki takie jak łosoś, marchewka czy sos sojowy i gotowe. Czeka na Ciebie klasyka kuchni japońskiej z jedynie 14 gramami węglowodanów w porcji. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Niskowęglowodanowe sushi
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Low carb Low carb
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

383 kcal Kalorie
27 g Białko
26 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
1268 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 świeżego łososia
1
sztuka świeżego ogórka
150 g
1
sztuka marchwi
80 g
2
łyżki serka śmietankowego
50 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka szczypiorku
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

383 kcal Kalorie
27 g Białko
26 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
1268 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Z łososia usuwamy skórę i kroimy w średniej grubości kostkę.

2

Ogórka dokładnie myjemy i bez obierania, za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na bardzo cienkie, podłużne paski.

3

Marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki.

4

Na desce układamy paski ogórka, tak, aby lekko na siebie zachodziły.

5

Plastry ogórka równomiernie smarujemy serkiem kanapkowym. Na jednym końcu plastrów ogórka rozkładamy marchew i rybę – w poprzek ogórka. Posypujemy szczypiorkiem i zwijamy plastry ogórka ciasno w rulon, zaczynając od strony, gdzie leżą dodatki.

6

Zwijamy w rulon (zwijamy wzdłuż długości pasków ogórka). Gotowy rulon kroimy w ok. 1,5 cm plastry.

7

Kawałki sushi zjadamy z sosem sojowym (jeżeli pozostaną nam kawałki ryby lub marchewki to podajemy obok sushi).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera