Naleśniki z waniliowym serem z tofu, ananasem i marakują
Ten przepisz to istne niebo w gębie! Do tego ciekawa propozycja na wykorzystanie tofu w zaskakujący sposób. Naleśniki z waniliowym serem z tofu, ananasem i marakują smakują obłędnie — musisz koniecznie nadrobić zaległości i przygotować je na Swoje kolejne śniadanie. Poranek od razu będzie przyjemniejszy.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
0,6
|
szklanki mleka roślinnego
150 g
|
6,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
65 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
240 g
|
ananasa świeżego
|
2
|
sztuki marakui
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu miksujemy z łyżką mleka roślinnego, ekstraktem waniliowym i ksylitolem.
Zmiksowany twarożek mieszamy z pokrojonym ananasem.
Przygotowujemy ciasto na naleśniki: miksujemy na gładką masę mleko, mąkę, olej i sól.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzamy ją po całej patelni, aby ją natłuścić. Patelnię rozgrzewamy mocno na palniku i wylewamy na nią cienką warstwę ciasta. Naleśnik przekładamy na drugą stronę gdy ciasto się zetnie i lekko zarumieni.
Na usmażony naleśnik nakładamy twarożek z tofu i pokrojonym ananasem. Zawijamy i polewamy marakują.
Smacznego!