Naleśniki z kremem czekoladowym

Naleśniki z kremem czekoladowym

To idealny przepis na niestandardowe naleśniki z kremem czekoladowym na poprawę humoru w zimowe dni z dodatkiem daktyli i orzechów laskowych – mięciutkie, ale również chrupiące. Bardzo łatwe w smażeniu, ponieważ nie przywierają do patelni.

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,69/5
(z 42 ocen)
Naleśniki z kremem czekoladowym
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

746 kcal Kalorie
18 g Białko
36 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
146 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
2
sztuki ciasta do naleśników
212 g

Krem czekoladowy:

40 g
 orzechów laskowych (wcześniej namoczonych)
40 g
 suszonych daktyli
1,5
łyżki kakao
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

746 kcal Kalorie
18 g Białko
36 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
146 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Przygotowujemy naleśniki zgodnie z przepisem: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow-weganskie/

2

Daktyle zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad ich poziom i namaczamy w gorącej wodzie przez 30 minut. Odcedzamy. Wodę z moczenia daktyli zostawiamy.

3

Składniki na krem (orzechy laskowe, daktyle oraz kakao) blendujemy na gładką masę, jeśli krem jest zbyt gęsty, stopniowo dodajemy wodę z moczenia daktyli do uzyskania preferowanej konsystencji.

4

Naleśniki smarujemy gotowym kremem i podajemy od razu lub schłodzone.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.