
Naleśniki z kremem czekoladowym
To idealny przepis na niestandardowe naleśniki z kremem czekoladowym na poprawę humoru w zimowe dni z dodatkiem daktyli i orzechów laskowych – mięciutkie, ale również chrupiące. Bardzo łatwe w smażeniu, ponieważ nie przywierają do patelni.

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki ciasta do naleśników
212 g
|
Krem czekoladowy: |
|
40 g
|
orzechów laskowych (wcześniej namoczonych)
|
40 g
|
suszonych daktyli
|
1,5
|
łyżki kakao
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy naleśniki zgodnie z przepisem: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow-weganskie/
Daktyle zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad ich poziom i namaczamy w gorącej wodzie przez 30 minut. Odcedzamy. Wodę z moczenia daktyli zostawiamy.
Składniki na krem (orzechy laskowe, daktyle oraz kakao) blendujemy na gładką masę, jeśli krem jest zbyt gęsty, stopniowo dodajemy wodę z moczenia daktyli do uzyskania preferowanej konsystencji.
Naleśniki smarujemy gotowym kremem i podajemy od razu lub schłodzone.