Naleśniki z kremem czekoladowym
To idealny przepis na niestandardowe naleśniki z kremem czekoladowym na poprawę humoru w zimowe dni z dodatkiem daktyli i orzechów laskowych – mięciutkie, ale również chrupiące. Bardzo łatwe w smażeniu, ponieważ nie przywierają do patelni.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
833
kcal
Kalorie
22
g
Białko
45
g
Tłuszcze
89
g
Węglowodany
197
mg
Sód
10
g
Błonnik
Składniki
Ciasto: |
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
4
|
łyżki mąki pełnoziarnistej
60 g
|
0,4
|
szklanki wody gazowanej
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Krem czekoladowy: |
|
40 g
|
orzechów laskowych (wcześniej namoczonych)
|
40 g
|
suszonych daktyli (wcześniej namoczonych)
|
1,5
|
łyżki kakao
15 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
833
kcal
Kalorie
22
g
Białko
45
g
Tłuszcze
89
g
Węglowodany
197
mg
Sód
10
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, wodę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto.
2
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej, posmarowanej olejem.
3
Przewracamy na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
4
Wszystkie składniki na krem blendujemy na gładką masę. Gotowym kremem smarujemy naleśniki.