Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i awokado
Lubisz naleśniki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i awokado, a przekonasz się, że ta uwielbiana potrawa sprawdzi się świetnie nie tylko w roli deseru! Wykonany według poniższych wskazówek posiłek to idealny kandydat na pełnowartościową kolację, obiad, czy wytrawny podwieczorek – wybór należy do Ciebie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek mąki pełnoziarnistej
150 g
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
1,2
|
szklanki mleka 1,5%
300 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
300 g
|
szpinaku
|
0,6
|
sztuki sera mozzarella
75 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze przez 30 minut.
W misce łączymy ze sobą jajko, mąkę oraz mleko, dodajemy szczyptę soli. Składniki mieszamy za pomocą miksera do uzyskania jednolitego ciasta. Naleśniki smażymy na patelni.
W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy posiekany czosnek i szpinak, podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
Awokado oraz kurczaka kroimy w paski. Na naleśniki układamy awokado, kurczaka, szpinak i ser mozzarella.
Naleśniki składamy i zapiekamy przez 5 minut.