Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i awokado

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i awokado

Lubisz naleśniki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i awokado, a przekonasz się, że ta uwielbiana potrawa sprawdzi się świetnie nie tylko w roli deseru! Wykonany według poniższych wskazówek posiłek to idealny kandydat na pełnowartościową kolację, obiad, czy wytrawny podwieczorek – wybór należy do Ciebie!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,73/5
(z 11 ocen)
Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i awokado
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

634 kcal Kalorie
44 g Białko
28 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
215 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
4
sztuki ciasta naleśnikowego
360 g
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
300 g
 szpinaku
0,6
sztuki sera mozzarella
75 g
1
sztuka awokado
140 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

634 kcal Kalorie
44 g Białko
28 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
215 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Do garnka wlewamy około 2–3 cm wody, doprowadzamy ją do wrzenia na dużym ogniu. Na wkładce do gotowania na parze układamy kurczaka, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie całkowicie białe w środku i miękkie. Możemy również skorzystać z parowaru i gotować zgodnie z instrukcją sprzętu.

2

Przygotowujemy naleśniki według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow/

3

Czosnek obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy czosnek i podsmażamy kilkanaście sekund, aż zacznie pachnieć. Dodajemy szpinak i smażymy bez przykrycia przez 2–3 minuty, aż liście zwiędną. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania.

4

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w cienkie paski. Kurczaka po ugotowaniu na parze kroimy w cienkie paski. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry.

5

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C w trybie góra–dół (odpowiednik 160°C termoobieg).

6

Na naleśnikach układamy awokado, kurczaka, szpinak oraz mozzarellę. Naleśniki składamy w koperty lub zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym.

7

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 5 minut, aż mozzarellę się roztopi. Gotowe danie podajemy na gorąco.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera