
Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i awokado
Lubisz naleśniki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i awokado, a przekonasz się, że ta uwielbiana potrawa sprawdzi się świetnie nie tylko w roli deseru! Wykonany według poniższych wskazówek posiłek to idealny kandydat na pełnowartościową kolację, obiad, czy wytrawny podwieczorek – wybór należy do Ciebie!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
4
|
sztuki ciasta naleśnikowego
360 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
300 g
|
szpinaku
|
0,6
|
sztuki sera mozzarella
75 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy około 2–3 cm wody, doprowadzamy ją do wrzenia na dużym ogniu. Na wkładce do gotowania na parze układamy kurczaka, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie całkowicie białe w środku i miękkie. Możemy również skorzystać z parowaru i gotować zgodnie z instrukcją sprzętu.
Przygotowujemy naleśniki według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow/
Czosnek obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy czosnek i podsmażamy kilkanaście sekund, aż zacznie pachnieć. Dodajemy szpinak i smażymy bez przykrycia przez 2–3 minuty, aż liście zwiędną. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w cienkie paski. Kurczaka po ugotowaniu na parze kroimy w cienkie paski. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C w trybie góra–dół (odpowiednik 160°C termoobieg).
Na naleśnikach układamy awokado, kurczaka, szpinak oraz mozzarellę. Naleśniki składamy w koperty lub zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 5 minut, aż mozzarellę się roztopi. Gotowe danie podajemy na gorąco.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.