
Muffiny z orzechami i żurawiną
Czy wiesz, że jesień to nie tylko śliwki, jabłka i dynie? To również pyszna, pełna przeciwutleniaczy żurawina — zdecydowanie zbyt mało doceniana królowa północnoamerykańskich lasów. A nasze muffiny z orzechami i żurawiną? To zaproszenie do krainy jesiennych smaków, inspirowane amerykańsko-kanadyjską kuchnią. Spróbuj koniecznie!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g
|
24
|
łyżeczki ksylitolu
120 g
|
0,5
|
szklanki mleka roślinnego
125 g
|
3
|
łyżki kakao
30 g
|
20
|
łyżeczek oleju rzepakowego
100 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
1,3
|
łyżeczki proszku do pieczenia
5 g
|
60 g
|
orzechów włoskich
|
50 g
|
suszonej żurawiny
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Olej, mleko, erytrol i banan miksujemy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy na gładką masę.
Orzechy i żurawinę siekamy.
Do gotowego ciasta na muffiny dodajemy orzechy i żurawinę. Dokładnie mieszamy.
Formy do muffin smarujemy delikatnie olejem i nakładamy ciasto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb termoobieg przez około 20-25 minut.
Upieczone muffinki wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!