Muffiny z orzechami i żurawiną

Muffiny z orzechami i żurawiną

Czy wiesz, że jesień to nie tylko śliwki, jabłka i dynie? To również pyszna, pełna przeciwutleniaczy żurawina — zdecydowanie zbyt mało doceniana królowa północnoamerykańskich lasów. A nasze muffiny z orzechami i żurawiną? To zaproszenie do krainy jesiennych smaków, inspirowane amerykańsko-kanadyjską kuchnią. Spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Muffiny z orzechami i żurawiną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

567 kcal Kalorie
8 g Białko
37 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
150 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
10
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g
24
łyżeczki ksylitolu
120 g
0,5
szklanki mleka roślinnego
125 g
3
łyżki kakao
30 g
20
łyżeczek oleju rzepakowego
100 g
1
sztuka banana
120 g
1,3
łyżeczki proszku do pieczenia
5 g
60 g
 orzechów włoskich
50 g
 suszonej żurawiny

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

567 kcal Kalorie
8 g Białko
37 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
150 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Olej, mleko, erytrol i banan miksujemy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy na gładką masę.

2

Orzechy i żurawinę siekamy.

3

Do gotowego ciasta na muffiny dodajemy orzechy i żurawinę. Dokładnie mieszamy.

4

Formy do muffin smarujemy delikatnie olejem i nakładamy ciasto.

5

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb termoobieg przez około 20-25 minut.

6

Upieczone muffinki wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.