Muffiny z czekoladą i wiśniami
Połączenie idealne nie istnieje? A co powiesz, na kwaskowate wiśnie ze słodką, wyrazistą czekoladą? Jeżeli, podobnie jak my, jesteś fanem tego połączenia, koniecznie wypróbuj nasze muffiny z czekoladą i wiśniami. Czyli: prosty przepis na zdrowy deser o zmysłowym smaku. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
546
kcal
Kalorie
13
g
Białko
20
g
Tłuszcze
67
g
Węglowodany
154
mg
Sód
11
g
Błonnik
Składniki
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
7
|
łyżek ksylitolu
105 g
|
0,8
|
szklanki mleka 1,5%
200 g
|
10
|
łyżeczek oleju rzepakowego
50 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
150 g
|
wiśni
|
0,4
|
sztuki czekolady gorzkiej
40 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
546
kcal
Kalorie
13
g
Białko
20
g
Tłuszcze
67
g
Węglowodany
154
mg
Sód
11
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, mleko, jajko i olej miksujemy na jednolitą masę.
2
Czekoladę kruszymy, wiśnie drylujemy i dodajemy do masy. Mieszamy.
3
Formę do muffinów smarujemy olejem i nakładamy ciasto.
4
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
5
Gotowe muffiny wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!