Muffiny marchewkowe
Jeżeli tak jak my, uwielbiasz jesienno-zimowe, słodkie smaki, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na muffiny marchewkowe! Te aromatyczne ciastka, to nie tylko świetny sposób na podwieczorek dla całej rodziny, sprawdzą się one również idealnie w przypadku osób będących na diecie, zamiast cukru zawierają bowiem niskokaloryczny ksylitol. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
60 g
|
orzechów włoskich
|
19
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
285 g
|
12
|
łyżeczek oleju rzepakowego
60 g
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
6
|
łyżek ksylitolu
90 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W jednej misce łączymy ze sobą marchewkę, jogurt skyr, mleko, jajko i olej rzepakowy.
W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, posiekane orzechy włoskie, kakao, cynamon, ksylitol i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki mieszamy do momentu połączenia.
Gotową masę przekładamy do foremek wyłożonych papierem do muffinek.
Pieczemy 25 minut. Smacznego!