Muffinki czekoladowo-buraczane

Muffinki czekoladowo-buraczane

Czy warzywa można wykorzystać do przygotowania deserów? Jak najbardziej – i wcale nie chodzi tylko o marchewkę i dynię! Idealnym kandydatem będzie także burak – soczysty i lekko słodki w smaku, a do tego pełen potasu, żelaza i przeciwutleniaczy. Przykładowy przepis z jego udziałem? Muffinki czekoladowo-buraczane! Obok pełnoziarnistej mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, znajdziesz w nich cudownie wyraziste trio w składzie kakao, syrop klonowy i gotowany burak. Gotowe muffinki są nie tylko pełne witamin, ale także soczyste i magnetycznie pyszne. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
2,77/5
(z 13 ocen)
Muffinki czekoladowo-buraczane
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

409 kcal Kalorie
20 g Białko
12 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
338 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
2
sztuki ugotowanych buraczków
200 g
6,7
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
5
łyżek kakao
50 g
2
sztuki jajek
112 g
10
łyżeczek syropu klonowego
100 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
0,2
szklanki mleka
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

409 kcal Kalorie
20 g Białko
12 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
338 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra dół.

2

Buraki blendujemy.

3

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

4

Dodajemy buraki, jajka, syrop klonowy i mleko. Dokładnie mieszamy.

5

Przekładamy masę do foremek na muffiny i pieczemy przez 20-25 minut.

6

Gotowe muffiny pozostawiamy jeszcze na parę minut w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiach.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.