Muffinki czekoladowo-buraczane
Czy warzywa można wykorzystać do przygotowania deserów? Jak najbardziej – i wcale nie chodzi tylko o marchewkę i dynię! Idealnym kandydatem będzie także burak – soczysty i lekko słodki w smaku, a do tego pełen potasu, żelaza i przeciwutleniaczy. Przykładowy przepis z jego udziałem? Muffinki czekoladowo-buraczane! Obok pełnoziarnistej mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, znajdziesz w nich cudownie wyraziste trio w składzie kakao, syrop klonowy i gotowany burak. Gotowe muffinki są nie tylko pełne witamin, ale także soczyste i magnetycznie pyszne. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki ugotowanych buraczków
200 g
|
6,7
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
|
5
|
łyżek kakao
50 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
10
|
łyżeczek syropu klonowego
100 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
0,2
|
szklanki mleka
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra dół.
Buraki blendujemy.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i syrop klonowy.
Dodajemy buraki, jajka i mleko. Dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do foremek na muffiny i pieczemy przez 20-25 minut.
Gotowe muffiny pozostawiamy jeszcze na parę minut w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiach.