Mintaj w płatkach owsianych z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną
Masz dość nudnych, oklepanych przepisów na rybę? Nasz mintaj w płatkach owsianych z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną jest właśnie dla Ciebie! Swój niezwykły smak zawdzięcza on pysznej (i zdrowej!) panierce z jajka, pełnoziarnistej mąki i…płatków owsianych. Do tego pieczone ziemniaki oraz klasyczna surówka z kiszonej kapusty i perfekcyjnie zdrowy obiad gotowy. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mintaja
|
4
|
łyżki płatków owsianych
40 g
|
1
|
sztuka jaj kurzych
56 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
380 g
|
kapusty kwaszonej
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
sztuki jabłek
300 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
1,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
23 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem wedle uznania i skrapiamy oliwą z oliwek (połowa).
Przyprawione ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół przez 40-50 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.
Przygotowujemy panierkę: do jednej miski wsypujemy zmiksowane płatki owsiane, do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy. W trzeciej misce umieszczamy mąkę.
Kawałki ryby panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce.
Rybę w panierce dokładamy do piekących się ziemniaków na około 15 minut przed końcem pieczenia.
Kapustę odcedzamy i kroimy.
Jabłka i marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Składniki surówki przekładamy do miski. Skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem.
Rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!