Mini serniczki z dynią i jabłkiem

Nie ma bardziej jesiennego, sezonowego duetu niż jabłko i dynia. Ich smaki idealnie się uzupełniają i świetnie komponują z aromatycznym cynamonem. Jeżeli i Ty uwielbiasz jesienne klimaty, koniecznie wypróbuj nasze mini serniczki z dynią i jabłkiem. Obiecujemy, że znikną z talerza w okamgnieniu!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Mini serniczki z dynią i jabłkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Wysokobiałkowe Wysokobiałkowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

489 kcal Kalorie
41 g Białko
9 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
441 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
3
sztuki jajka
168 g
3
opakowania skyru
450 g
200 g
 dyni
1
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
3
łyżki ksylitolu
45 g
3
łyżki mąki pszennej
36 g
2
łyżeczki cynamonu
8 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
1
łyżka cukru
10 g
1
sztuka jabłko
150 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

489 kcal Kalorie
41 g Białko
9 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
441 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra – dół.

2

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę.

3

Do żółtek dodajemy skyr, puree z dyni, mąki, ksylitol i łyżeczkę cynamonu. Całość mieszamy.

4

Do masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Wsypujemy proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia.

5

Jabłko kroimy w kosteczkę lub plasterki.

6

Masę przelewamy do foremek (foremki na duże muffiny wyłożone papierem, foremki do zapiekania lub mniejsze naczynia żaroodporne).

7

Na górze układamy jabłka, posypujemy resztą cynamonu i odrobiną cukru. Pieczemy ok 30 minut. Im mniejsze foremki, tym krócej.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?