Mini pizze pełnoziarniste
Pizza na diecie? Dlaczego nie! Wypróbuj nasz przepis na mini pizze pełnoziarniste, a przekonasz się, że ten klasyczny fast-food wcale nie musi być niezdrowy! Dzięki dodatkowi pełnoziarnistej mąki, wykonana według poniższych wskazówek pizza to nie tylko pyszna propozycja obiadu, ale także świetne źródło błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
porcja pełnoziarnistego ciasta na pizzę
550 g
|
Sos: |
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dodatki: |
|
Z mięsem: |
|
50 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Warzywne: |
|
0,5
|
sztuki czarnych oliwek
20 g
|
50 g
|
szpinaku
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciasto na pizzę przygotowujemy wg przepisu na stronie: https://centrumrespo.pl/przepisy/pelnoziarniste-ciasto-na-pizze/.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przyprawiamy według uznania i podsmażamy do 10 minut w zależności od grubości kawałka. Gotowe mięso zdejmujemy z patelni, przestudzamy i kroimy w paski.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i pomidory z puszki.
Dodajemy sól, pieprz, bazylię. Całość gotujemy przez 6-7 minut.
Dzielimy ciasto na 8 części, rozwałkowujemy, nakładamy sos i pokrojone dodatki do pizzy.
Każdą mini pizzę pieczemy przez 6-8 minut w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach, tryb góra-dół.