Mini pizze pełnoziarniste
Pizza na diecie? Dlaczego nie! Wypróbuj nasz przepis na mini pizze pełnoziarniste, a przekonasz się, że ten klasyczny fast-food wcale nie musi być niezdrowy! Dzięki dodatkowi pełnoziarnistej mąki, wykonana według poniższych wskazówek pizza to nie tylko pyszna propozycja obiadu, ale także świetne źródło błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
Ciasto na pizzę: |
|
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
|
15 g
|
drożdży świeżych
|
|
0,9
|
szklanki wody
220 g
|
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
|
0,5
|
łyżki cukru
5 g
|
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
Sos: |
|
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dodatki: |
|
Z mięsem: |
|
|
50 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Warzywne: |
|
|
0,5
|
sztuki czarnych oliwek
20 g
|
|
50 g
|
szpinaku
|
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy: drożdże, ciepłą wodę (ok. 37-42 stopnie), cukier, łyżkę mąki. Odstawiamy na około 15 minut, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki i masa lekko się podniesie.
Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy sól i oliwę. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem do otrzymania gładkiej, elastycznej masy (około 5–7 minut). Przykrywamy miskę i odstawiamy na około 30 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Kroimy kurczaka na małe, cienkie kawałki o równej wielkości.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Smażymy kurczaka bez przykrycia przez 8–10 minut, aż będzie w środku białe i z zewnątrz lekko zrumienione. Odstawiamy do przestudzenia. Kroimy przestudzone mięso w cienkie paski.
Kroimy cebulę w drobną kostkę. Siekamy czosnek bardzo drobno.
Tę samą patelnię, co smażyliśmy, rozgrzewamy na średnim ogniu. Podsmażamy cebulę oraz czosnek bez przykrycia przez około 2–3 minuty do zeszklenia.
Następnie dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy przez 6–7 minut na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy bazylię świeżą, sól oraz pieprz według własnego uznania i mieszamy.
Czyścimy dokładnie i kroimy pieczarki w cienkie plasterki. Kroimy oliwki w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe na mniejsze kawałki.
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C w trybie góra–dół lub do 200°C w termoobiegu.
Dzielimy ciasto na 4 równe części. Rozwałkowujemy każdą część na cienki okrąg o średnicy około 14–16 cm. Rozsmarowujemy sos na każdej porcji rozwałkowanego ciasta.
Rozsmarowujemy sos na każdej porcji rozwałkowanego ciasta. Układamy mini pizze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy na pizzach kurczaka, pieczarki, oliwki, pomidorki koktajlowe oraz szpinak.
Pieczemy przez 6–8 minut, aż brzegi ciasta lekko się zrumienią.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.