 
      Minestrone
Minestrone, czyli klasyczna, włoska zupa warzywna to idealny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad, będący źródłem mnóstwa niezbędnych składników odżywczych. Ta, będąca miksem aż siedmiu rodzajów warzyw (w tym, wysokobiałkowej ciecierzycy), zupa to świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mają pojęcia jak zwiększyć ilość warzyw w diecie – lub jak przekonać do nich najmłodszych członków rodziny. Spróbuj koniecznie!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            240 g 
           | 
               ciecierzycy konserwowej
             | 
| 
            6
           | 
              szklanek bulionu
             
                1500 g
               | 
| 
            2
           | 
              łodygi selera naciowego
             
                90 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka cebuli
             
                80 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka marchewki
             
                80 g
               | 
| 
            3
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                15 g
               | 
| 
            2
           | 
              ząbki czosnku
             
                12 g
               | 
| 
            1
           | 
              opakowanie zielonego groszku konserwowego
             
                240 g
               | 
| 
            1
           | 
              opakowanie pomidorów z puszki
             
                400 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka cukinii
             
                200 g
               | 
| 
            200 g 
           | 
               makaronu pełnoziarnistego
             | 
| 
            2
           | 
              sztuki liści laurowych
             
                2 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka oregano
             
                3 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka tymianku
             
                3 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka bazylii
             
                4 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka rozmarynu
             
                3 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchew kroimy w kostkę, następnie podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie przez 4 minuty.
Dodajemy groszek, pokrojoną cukinię, odcedzoną ciecierzycę i pomidory. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe oraz przyprawy.
Gotujemy przez 15 minut, po czym dodajemy makaron i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        