Minestrone
Minestrone, czyli klasyczna, włoska zupa warzywna to idealny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad, będący źródłem mnóstwa niezbędnych składników odżywczych. Ta, będąca miksem aż siedmiu rodzajów warzyw (w tym, wysokobiałkowej ciecierzycy), zupa to świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mają pojęcia jak zwiększyć ilość warzyw w diecie – lub jak przekonać do nich najmłodszych członków rodziny. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
6
|
szklanek bulionu
1500 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie zielonego groszku konserwowego
240 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
łyżeczka bazylii
4 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchew kroimy w kostkę, następnie podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie przez 4 minuty.
Dodajemy groszek, pokrojoną cukinię, odcedzoną ciecierzycę i pomidory. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe oraz przyprawy.
Gotujemy przez 15 minut, po czym dodajemy makaron i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.