
Meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i salsą
Lubisz kuchnię meksykańską? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na klasyczne danie tego środkowoamerykańskiego kraju, czyli meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i salsą! Jest to idealny kandydat na obiad, kolację lub przekąskę, stanowiącą zdrowy zamiennik popularnych fast-foodów, świetnie sprawdzi się więc w każdej sytuacji!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso z piersi kurczaka myjemy i kroimy w paski, następnie przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i startą skórką z limonki.
Kroimy w paski paprykę i cebulę.
Na rozgrzanej oliwie smażymy kurczaka przez 6-8 minut cały czas mieszając, po czym przekładamy go do miski.
Na patelni po kurczaku przesmażamy cebulę i paprykę. Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzoną kukurydzę i jeszcze chwilę smażymy, mieszając.
Usmażone warzywa mieszamy z kurczakiem, dodajemy połowę posiekanej kolendry, kmin rzymski, sól, pieprz i łyżkę soku z limonki. Mieszamy i odstawiamy.
Przygotowujemy salsę: w bardzo drobną kostkę kroimy pomidora i ogórka, skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i sokiem z limonki, w razie potrzeby słodzimy ksylitolem.
Na tortillę układamy warzywa wymieszane z kurczakiem i zawijamy.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
