
Meksykańska zupa z fasolą i mięsem mielonym
Pomidory, papryka, kukurydza, fasola czerwona…jeśli takie składniki kojarzą Ci się z kuchnią dalekiego Meksyku, to jest to strzał w dziesiątkę. Mało kto pamięta, że to Ameryka Środkowa i Południowa są kolebką wielu popularnych produktów, bez których dziś nie wyobrażamy sobie jadłospisu. Dlatego jeśli chcesz posmakować kulinarnych tradycji środkowej Ameryki, nasza meksykańska zupa z fasolą i mięsem mielonym jest dla Ciebie. Taki obiad jest nie tylko pyszny, ale też niezwykle pożywny, aromatyczny i cudownie rozgrzewający. Smacznego!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
szklanki bulionu
1000 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łodyga selera
45 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy
240 g
|
240 g
|
fasoli
|
0,7
|
opakowania passaty
500 g
|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
200 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na połowie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, selera i paprykę. Zalewamy bulionem.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy kukurydzę, fasolę i passatę. Przyprawiamy kuminem i paprykami, solą i pieprzem do smaku. Zagotowujemy i lekko odparowujemy.
Na drugiej połowie oleju podsmażamy mięso na złoty kolor. Możemy dodać szczyptę kuminu i papryk. Przekładamy do zupy.
Zupę możemy odparować lub dodać wodę, aby uzyskać naszą ulubioną konsystencję. Podajemy ze świeżą kolendrą.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
