
Soczysty kurczak z makaronem w mleczku kokosowym
Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw, jednak wielu osobom smakuje jedynie jako dodatek. Mam dla Ciebie idealny przepis na makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Jest to pożywne danie, które jest idealnym posiłkiem na obiad.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
50 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,1
|
opakowania mleczka kokosowego
50 g
|
200 g
|
szpinaku baby
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Mięso kroimy w małą kostkę o boku około 1- 1,5 cm. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Rozgrzewamy oliwę na patelni na średnim ogniu. Wrzucamy mięso na patelnię i smażymy bez przykrycia, aż się lekko zarumieni i nie będzie surowe w środku (po przekrojeniu powinno mieć jasny kolor) – około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Mięso doprawiamy solą, czosnkiem, pieprzem oraz ostrą papryką wedle uznania, smażymy przez 30–60 sekund, aż przyprawy uwolnią aromat.
Na tę samą patelnię dodajemy szpinak. Smażymy bez przykrycia, na średnim ogniu, aż wyraźnie zmniejszy objętość – około 2–3 minuty, często mieszając.
Wlewamy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień do małego. Dusimy pod częściowym przykryciem przez 2–3 minuty, aż smaki się połączą, a szpinak całkowicie zmięknie.
Dodajemy makaron, mieszamy i smażymy jeszcze około 1–2 minuty na średnim ogniu. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zwiększamy ogień i smażymy bez przykrycia jeszcze minutę, aby odparować nadmiar płynu.
Gotowe danie przekładamy na talerz.