Soczysty kurczak z makaronem w mleczku kokosowym

Soczysty kurczak z makaronem w mleczku kokosowym

Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw, jednak wielu osobom smakuje jedynie jako dodatek. Mam dla Ciebie idealny przepis na makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Jest to pożywne danie, które jest idealnym posiłkiem na obiad.

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,70/5
(z 43 ocen)
Soczysty kurczak z makaronem w mleczku kokosowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

486 kcal Kalorie
35 g Białko
20 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
3439 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
50 g
 makaronu pełnoziarnistego
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
100 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,1
opakowania mleczka kokosowego
50 g
200 g
 szpinaku baby
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

486 kcal Kalorie
35 g Białko
20 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
3439 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

2

Mięso kroimy w małą kostkę o boku około 1- 1,5 cm. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3

Rozgrzewamy oliwę na patelni na średnim ogniu. Wrzucamy mięso na patelnię i smażymy bez przykrycia, aż się lekko zarumieni i nie będzie surowe w środku (po przekrojeniu powinno mieć jasny kolor) – około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

4

Mięso doprawiamy solą, czosnkiem, pieprzem oraz ostrą papryką wedle uznania, smażymy przez 30–60 sekund, aż przyprawy uwolnią aromat.

5

Na tę samą patelnię dodajemy szpinak. Smażymy bez przykrycia, na średnim ogniu, aż wyraźnie zmniejszy objętość – około 2–3 minuty, często mieszając.

6

Wlewamy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień do małego. Dusimy pod częściowym przykryciem przez 2–3 minuty, aż smaki się połączą, a szpinak całkowicie zmięknie.

7

Dodajemy makaron, mieszamy i smażymy jeszcze około 1–2 minuty na średnim ogniu. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zwiększamy ogień i smażymy bez przykrycia jeszcze minutę, aby odparować nadmiar płynu.

8

Gotowe danie przekładamy na talerz.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera