
Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto bazyliowym
Sezon na szparagi w pełni? Postaw na makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto bazyliowym, czyli przepis na prosty, sycący obiad pełen smaku. Do jego przygotowania potrzebnych Ci będzie jedynie 8 składników – w tym wyraziste bazyliowe pesto, mięso drobiowe, szparagi, czosnek i oliwa. Efekt? Posiłek bogaty w błonnik, żelazo, foliany, witaminy z grupy B oraz białko. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
175 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
7
|
sztuk zielonych szparagów
210 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
12
|
łyżeczek zielonego pesto
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w cienkie paski, średniej długości. Oprószamy solą i pieprzem wedle uznania. Rozgrzewamy patelnię z połową oliwy na dużym ogniu. Smażymy mięso bez przykrycia przez około 6–8 minut, aż się zarumieni z obu stron, a po przekrojeniu będzie miało jasny kolor, co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu do późniejszego użycia.
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki. Kroimy je na mniejsze kawałki, długości 4-5 cm (główki zostawiamy w całości). Wrzucamy na 3 minuty do wrzątku bez przykrycia – tylko do momentu, aż zmiękną, ale nadal będą jędrne i zachowają zielony kolor. Odcedzamy.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka, rozgrzewamy pozostałą oliwę na średnim ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy (około 30 sekund, aż zacznie pachnieć). Dodajemy ugotowany makaron, przygotowane pesto i trochę wody z gotowania. Mieszamy energicznie przez 1–2 minuty, aż makaron się dokładnie pokryje sosem.
Dodajemy podsmażonego kurczaka i szparagi. Całość podgrzewamy razem przez około 2 minuty na małym ogniu, bez przykrycia, tylko do momentu aż wszystko będzie gorące i smaki się połączą.