Makaron z sosem z serka wiejskiego
Kategoria: oryginalne sposoby na wykorzystanie zwyczajnych produktów. Temat: serek wiejski! Owszem – świetnie smakuje jako samodzielna przekąska albo dodatek do kanapki, ale czy wiesz, że idealnie sprawdzi się też jako…baza sosu? Koniecznie wypróbuj nasz makaron z sosem z serka wiejskiego, by przekonać się, jakie to proste (i pyszne!). Poza serkiem wiejskim do perfekcyjnego makaronowego sosu proponujemy wykorzystać jeszcze kwaskowate pomidorki, szpinak i wyrazistą cebulę oraz czosnek. Efekt? Zniknie z talerza w okamgnieniu!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
makaronu penne pełnoziarnistego
|
1
|
opakowanie serka wiejskiego
200 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
garści bazylii świeżej
1,5 g
|
1
|
łyżka parmezanu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekane: cebulę i czosnek.
Blendujemy na gładką masę przyprawy, serek wiejski, cebulę oraz czosnek. Na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory i szpinak, podsmażamy przez ok. 5 minut. Wyłączamy palnik.
Po tym czasie na patelnię dodajemy zblendowany serek, całość dokładnie mieszamy, następnie dokładamy makaron, mieszamy.
Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy bazylią oraz parmezanem.