Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Makaron z sosem z serka wiejskiego

Makaron z sosem z serka wiejskiego

Kategoria: oryginalne sposoby na wykorzystanie zwyczajnych produktów. Temat: serek wiejski! Owszem – świetnie smakuje jako samodzielna przekąska albo dodatek do kanapki, ale czy wiesz, że idealnie sprawdzi się też jako…baza sosu? Koniecznie wypróbuj nasz makaron z sosem z serka wiejskiego, by przekonać się, jakie to proste (i pyszne!). Poza serkiem wiejskim do perfekcyjnego makaronowego sosu proponujemy wykorzystać jeszcze kwaskowate pomidorki, szpinak i wyrazistą cebulę oraz czosnek. Efekt? Zniknie z talerza w okamgnieniu!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,75/5
(z 169 ocen)
Makaron z sosem z serka wiejskiego
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

591 kcal Kalorie
42 g Białko
19 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1175 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
60 g
 makaronu penne pełnoziarnistego
1
opakowanie serka wiejskiego
200 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
8
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
50 g
 szpinaku
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
0,5
garści bazylii świeżej
1,5 g
1
łyżka parmezanu
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

591 kcal Kalorie
42 g Białko
19 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1175 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekane: cebulę i czosnek.

3

Blendujemy na gładką masę przyprawy, serek wiejski, cebulę oraz czosnek. Na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory i szpinak, podsmażamy przez ok. 5 minut. Wyłączamy palnik.

4

Po tym czasie na patelnię dodajemy zblendowany serek, całość dokładnie mieszamy, następnie dokładamy makaron, mieszamy.

5

Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy bazylią oraz parmezanem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.