![Makaron z sosem pomidorowym z ricottą](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/07/25114614/pwit._flatlay_STYLE_Homey_cozy__GENRE_dinner__EMOTION_Nourishin_77aae9c9-65da-4a6d-88ab-95e09b7b7e41.jpg)
Makaron z sosem pomidorowym z ricottą
Miękki, puszysty włoski serek, kwaśne pomidory i makaron…brzmi dobrze? Jeśli na samą myśl o takim połączeniu cieknie Ci ślinka, koniecznie wypróbuj nasz makaron z sosem pomidorowym z ricottą. Wystarczy kilka składników, 20 minut i gotowe: pyszna potrawa już czeka na Twoim talerzu. Taki obiad pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli – a to nie koniec jego zalet! Bo znajdziesz tu również moc składników odżywczych – między innymi wapnia i przeciwutleniającego likopenu. Smacznego!
![Makaron z sosem pomidorowym z ricottą](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/07/25114621/ricotta.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu
|
20
|
sztuk pomidorków koktajlowych
400 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
5
|
łyżek ricotty
100 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy.
Na patelnię dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i suszony tymianek. Podsmażamy, aż pomidorki się podgrzeją i zaczną delikatnie rozpadać.
Na patelnię z sosem dodajemy ugotowany makaron i ricottę. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy solą i pieprzem.
Makaron podajemy ze świeżą bazylią.