
Makaron z pieczoną dynią, fetą, czosnkiem i świeżą szałwią

Kategorie

Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
300 g
|
makaronu
|
500 g
|
dynii
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
8
|
łyżeczek oliwy z oliwek
40 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
5
|
listków szałwi
5 g
|
2,5
|
sztuki pomidorów suszonych
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
30 g
|
pestek dyni
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (tryb góra-dół) lub 180 stopni z termoobiegiem.
Do naczynia żaroodpornego, które pomieści wszystkie składniki, wkładamy pokrojoną w kostkę dynię i obrane ząbki czosnku.
Na środku naczynia kładziemy kostkę sera feta. Wokół fety i dyni rozrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory oraz świeże liście szałwii.
Całość polewamy oliwą z oliwek. Obficie posypujemy dynię i suszone pomidory solą i pieprzem. Staramy się nie solić bezpośrednio fety, ponieważ jest już słona.
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut. Dynia powinna być miękka, a ser feta lekko zrumieniony i kremowy w środku.
Wyjmujemy naczynie z piekarnika. Za pomocą widelca rozgniatamy upieczony ser feta, czosnek i dynię, mieszając je z oliwą i powstałymi sokami, aż utworzą kremowy sos.
Do naczynia z sosem dodajemy ugotowany, odcedzony makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę zachowanej wody z gotowania makaronu.
Mieszamy dokładnie, aby makaron pokrył się sosem dyniowo-fetowym. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy pestkami dyni.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.