Makaron z pesto pietruszkowym
Pesto? Najlepiej znamy je w oryginalnej, włoskiej wersji bazyliowej. Ale jeśli masz ochotę na tradycyjnie polską interpretację tego pysznego sosu, koniecznie wypróbuj nasz przepis na makaron z pesto pietruszkowym. To proste danie obiadowe to nie tylko pełnia smaku – ale także moc wartościowych składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu m.in. mnóstwo witaminy C, żelaza, witamin z grupy B i przeciwutleniających polifenoli. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
50 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
2
|
łyżki pesto pietruszkowego z chilli
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, zachowując przy tym ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso posypujemy przyprawami i smażymy, aż będzie gotowe (ok. 15 minut). Po tym czasie nacinamy mięso w najgrubszym miejscu i sprawdzamy, czy nie jest widoczny różowy kolor. W razie potrzeby przedłużamy czas smażenia. Gotowe mięso zdejmujemy z patelni i kroimy na kawałki.
Pesto przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://centrumrespo.pl/przepisy/pesto-pietruszkowe-z-chilli/
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, wykładamy makaron, dodajemy pesto i podsmażamy przez 1-2 minuty do połączenia składników. W przypadku zbyt gęstego sosu dodajemy wodę z gotowania makaronu, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Gotowy makaron przekładamy na talerz i podajemy z kawałkami mięsa.