Danie makaronowe z mięsem mielonym a la spaghetti
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Nasz makaron z indykiem w sosie pomidorowym sprawdzi się idealnie! Ten pełnowartościowy posiłek to klasyczne połączenie makaronu z pomidorowym sosem i mięsem drobiowym, wzbogacone perfekcyjną mieszanką przypraw oraz dostarczającymi mocy składników odżywczych warzywami. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu penne
|
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
225 g
|
brokuła
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek i cebulę siekamy.
Pieczarki kroimy w plasterki, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa około 5 minut, następnie odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni smażymy indyka, doprawiamy go solą, pieprzem oraz papryką. Smażymy przez około 7 minut.
Dodajemy warzywa, pomidory z puszki i oregano. Całość mieszamy i gotujemy około 5 minut.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, odcedzając, odlewamy około 100 ml wody z gotowania i dodajemy do sosu.
Sos podgrzewamy przez 2 minuty i podajemy z makronem.