Danie z ciecierzycą i burakiem w słodkim sosie pomarańczowym
Lubisz nieoczywiste kompozycje smaków? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na makaron z burakiem i ciecierzycą! To oryginalne danie obiadowe, to perfekcyjne połączenie wytrawnej, sycącej ciecierzycy, z kwaskowatą pomarańczą, kremowym awokado i słodkim syropem klonowym. Potrawa ta zachwyci zarówno rodzinę, jak i zaproszonych gości – idealnie sprawdzi się, więc jako obiad podany na spotkaniu w większym gronie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
2
|
sztuki buraków
200 g
|
2
|
sztuki marchewki
90 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
0,5
|
sztuki pomarańczy
125 g
|
10
|
garści jarmużu bez twardych łodyg
250 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w trybie termoobieg.
Ciecierzycę odsączamy, posypujemy papryką wędzoną, solą i pieprzem. Polewamy oliwą, mieszamy i układamy na blaszce. Pieczemy przez 15 minut.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Awokado kroimy w plastry.
Makaron przekładamy do miski, dodajemy starte warzywa, pokrojony jarmuż i upieczoną ciecierzycę. Na wierzchu układamy awokado.
Syrop klonowy mieszamy z resztą oliwy i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Sałatkę polewamy sosem i ewentualnie doprawiamy solą. Smacznego!